2020. 03. 10.
A TÖMEGEK GÉNIUSZA
Erdődy Kristóf Charles Bukowski emlék-estje*
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
A TÖMEGEK GÉNIUSZA

San Pedro, Kalifornia. Az 1994. március 10-i hírügynökségi közlemény, amely mindenkivel, akit illet, tudatta, hogy HEINRICH KARL BUKOWSKI amerikai író és irodalmi fenegyerek, 73 éves korában, leukémiában elhunyt, körbeszáguldozta a földgolyót. Végérvényesen eltűnt valaki, aki meghatározó egyénisége volt a XX. századi anti-kultúrának, és akiről a magyar közvélemény és szakma (akkor még) mit sem tudott...

Bukowski a nyolcvanas évek nyugati világának trendje és brendje, művei fantasztikus példányszámban keltek el: legfontosabb regényeinek több mint 200, költeményeinek több mint 70 kiadása jelenik meg csak az Újvilágban. Európában több mint húsz nyelvre lefordítják (hazánkban egyetlenegy novellája jelenik meg, a VOLT Magazin 1994/12. számában).

Élete, amelyet Los Angeles nyomorult elővárosaiban húzott le, nem sokban különbözött alteregójának, HENRI KINASKInak az életétől: brutális és átszellemült, cinikus és őszinte az „író” és a „ki/talált személy” is. Mindent tud az életről, amit kell: nőcskék és alkohol, magány és őrület, koituszok és részegségek, fantáziálás és kijózanodások – a költészet és a lakásadónők tekintetének kereszttüzében. Hát, Shakespeare után Segszpír is kalapot emelt, és távozott...

Buk (Los Angeles, valamikor)

Charles Bukowski

JELÖLT ARCA A VÁLASZTÁSI PLAKÁTON

Íme itt van ő:

nem túl sokszor elnyűtten

nem túl sok ricsaj nőkkel

nem túl sokszor kap durrdefektet

soha egy gondolat az öngyilkosságról

nem több, mint háromszor fogorvosnál

sosem késett le étkezést

sosem ült sitten

sose volt szerelmes

 

7 pár cipő

egy fia van a főiskolán

egy autója, ami 1 éves

biztosítások védik

egy sugárzóan zöld gyep

szemeteskukák, amiknek fedele

erősen zár.

Ezt megválasztják.

 

Erdődy Kristóf (aktuális) fordítása

További, ritka fordítások: https://kristoferdody.com/translations


Buk (Los Angeles, valamikor)

THE BEST HOTEL ON SKID ROW (1990)

Rendezte / Directec by: Christine Choy / Renee Tajima Peňa

A jövő nem éppen tűnik árucikknek. A Madison Hotel 8,20 dolláros éjszakai szobáival és azok főzőlap-politikája nélkülözhetetlen érzést ad nézők és a kamera előtt megjelenő lakosok számára. Kétséges, hogy bárki, aki kapcsolódik a filmhez, beleértve a rendezőket és az interjúalanyokat egészen Charles Bukowski narrátorig bezárólag, azt jósolhatta volna, hogy két évtizeddel később az ország egész területén található munkásszállók, mint üdülőházak fognak újjászületni, például fantasztikus butikhotelek formájában.

The future does not seem like much of a commodity in Christine Choy and Renee Tajima-Peña's 1990 documentary, The Best Hotel on Skid Row. The Madison Hotel, with its $8.20 a night rooms and no hot plate policy gives off an unmistakable end-of-the-line vibe, as do many of the residents appearing on camera. It's doubtful that anyone associated with the film, from the directors and interviewers to narrator Charles Bukowski, would have predicted that, two decades later, flophouses across the country would be finding new life as flashy boutique hotels.

Buk Bukowski-polóban (Los Angeles, valamikor)

BUKOWSKI: BORN INTO THIS (2003)

Rendezte / Directed by: John Dullahan

Zene / Music: James Stemple

Életrajzi dokumentumfilm, egy megható portré a szerzőről, ugyanakkor életmódjának kitűnő expozíciója. Bukowski költészetének bőséges vintage felvételei között interjúk készülnek a költő rajongóival, köztük olyan legendás figurákkal, mint Lawrence Ferlinghetti, Joyce Fante, Bono és Harry Dean Stanton. Bukowski barátja, Taylor Hackford szemcsés fekete-fehérben forgatja forrásanyagát, mindez a finanszírozás egyértelmű hiánya miatt van így. A beillesztett régi filmrészletek Bukowski életének romantikus, vedeléssel és verekedéssel járó momentumai: a költő legendás státusát kürtölik világgá!

Biographical documentary film about infamous poet is as much a touching portrait of the author as it is an exposé of his sordid lifestyle. Interspersed between ample vintage footage of Bukowski's poetry readings are interviews with the poet's fans including such legendary figures such as Lawrence Ferlinghetti, Joyce Fante (wife of John), Bono, and Harry Dean Stanton. Filmed in grainy black and white by Bukowski's friend, Taylor Hackford, due to lack of funding, the old films edited into this movie paint Bukowski's life of boozing and brawling romantically, securing Bukowski's legendary status.

Buk plakáton (valahol, valamikor)


* Mersz Klub (Budapest), 2020. március 13.

Köszönjük ezt a remek estét Kristófnak. Vannak még emberek, akik kézmosás nélkül is kezet fognak egymással... Kicsit bebasztunk a végére, de Buk szelleme is velünk volt.

Erdődy Kristóf: Hímszelf (2020)

 

 

 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés