2019. 08. 12.
ARCHEOPTERIXEK
Royal National Theatre: Sweeney Todd* (angol színház, anno)
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
ARCHEOPTERIXEK

A szelíd madarak rajokban röpülnek. A sas és a légy egyedül. A tollas, gyíkfarkú, fogas csőrű hüllők nem tudják, hogy madarak. Mert szárnyaló gyilkosok ők – galambok és szputnyikok levadászói.

Mit jelent a szó: szörnyeteg? Torz test – monstre lélek? Vagy csak a gyűlölt város kihívásának százszorosan megfelelő hajléktalan test – sikoltó lélek? A Declan Donnellan által színre vitt Sweeney Todd, 14 évvel a bemutatója után, lakonikus választ kínál e kérdésre. „A világ története, kedvesem, abból áll, hogy ki kap enni, és ki az, akit megesznek.” – mondja ki a brechti morálra emlékeztető szentenciát a kannibál páros: Mr. Todd, az ördögi borbély (Alun Armstrong) és Mrs. Lovett, a pástétomos (Julia McKenzie). Műfajok zűrzavarával küszködöm, ha Hugh Wheeler (librettó) és Stephen Sondheim (zene) színpadi munkáját kell meghatároznom: eredetileg Jakab-kori tragédia, de polgári komédia, melodráma és társadalompszichológiai értekezés is. Félelmetes aktualitását a kiömlő vér mennyisége szabja meg, amit megerőszakolt felesége, lelencházba zárt lánya, és igaztalan, szemét száműzetésének 15 éve miatt megdühödött kisember ont. Tisztes szövetségre lép a nyomorult suburb/külváros mélyén meghúzódó sütöde tulajdonosával, s ezek után mindenkit megölnek, húsos pitébe sütnek. Oh, yeah. Bosszú és business összefonódva (kinek mi), olajozottan működnek, emberevő monstrumok világává varázsolva ködös London országot. Iszonyat és hisztérikus humor keríti hatalmába a nézőt, az antropofág zabálás ördögi vidámságát, csivitelő hölgyeit és csámcsogó urait szemlélve. („Ez egy olyan cselekedet vagy gyakorlat, amely során egy ember egy másik emberi lény húsával táplálkozik.”) És, dalra fakad a pite! Todd, a rögeszmés, törvényen kívüli pária: igazságtevő hős és eszelős gyilkos egy időben. Egyetlen barátai az életmentő (és vice versa) borotvák: „lucky friends”, jaj. Szerelmi dalt énekel torokmetszés közben, idején, miközben az aortából vastag sugárban pulzáló vérvörös vér kényszeres röhögést vált ki.

Famous Crimes: Sweeney Todd (süllyesztő, korabeli)

A „musical” díszlete (Nick Ormerod remeke) kétszintes. Az alsó szint: a Város: a fellelkesített, bomlott testek tere; merev játék és vakító, ideges fények; a jövő húszabáló lakomái zajlanak benne; toposzai: Magány, Szerelem, Gyász. A felső szint: a Szoba: a benépesített, bomlott tudat tere; némajáték és sötét, félelmes homály; a jelen/kor brutális gyilkosságai zihálnak benne; toposzai: Szerelem, Magány, Gyűlölet. A történetben mindenki „jelen van”: lélegzik, néz, hallgat. Organikus ember-bokrok nőnek ki a dramaturgiai metszéspontokon: átlagosan 8 járó-kelő figyel a tévelygőkre. Tömör, szoros csoportosulás jön létre Todd körül, nem értik, nem tesznek semmit, a Kórus burka ez – egyén és látens közösségének ölelkezése és birkózása. Állóképek egy gyarmati (trianoni) vitrinből: egzotikus utazások emléktárgyai, karácsonyi ajándékok, családi relikviák: 3 vércsatakos hulla, 1 szétégett, 1 őrült, 3-4 fagyott kor és társ. A feszengő közönségre mutat a nevető gyilkos: Ecce Homo! Pilátusnak, megint, igaza volt.

A boldogság szigetének keresése – Ánglushonban és Hungáriában egyaránt – evidensen: bolondság.


* Európa Színházi Unió 2. Fesztiválja, Nemzeti Színház (Pest), 1993. november 4-6.


Famous Crimes: Sweeny Todd (korabeli)

Az Archaeopteryx (ógörög ἀρχαῖος [arkhaiosz, „ősi”] és πτέρυξ [pterüksz, „toll” vagy „szárny”] összetétele) az eddig ismert legkorábbi és legprimitívebb ragadozó madár. Német neve, amely az angolszász országokban is elterjedt, Urvogel, vagyis „ősi madár”. Az Archaeopteryxnek voltak szárnyai és tollai, amelyek hasonlóvá tették a mai madarakhoz, ugyanakkor fogai voltak és olyan csontváza, amely még Theropoda dinoszaurusz ősei jellegzetességeit őrizték. A második példányt, a Londoner exemplart („londoni példány”) 1867-ben Eichstätt közelében találták. Ez volt az első közel teljes fosszília.


KLIKKELJ, HA REMEK FILMEK/ET AKARSZ!

London National Theatre: Sweeney Todd (1994) 6:34

Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya (Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, 2007), rendezte: Tim Burton (kalózfelvétel, 1:56:22)


Royal National Theatre: Sweeney Todd (1994)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés