2019. 05. 27.
ÓEZÜST CSONTVÁZAK
Király Tamás divatbemutatója a Magic Mirror sátorban*
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
ÓEZÜST CSONTVÁZAK

Táncparketten ne várj csodát. Ha mégis megtörténik, adj hálát, hogy ott lehettél. A Király nevével fémjelzett, fél órás antidivat-bemutató idejére átalakult az elhíresült mulató törzsközönsége: melegek és hidegek egyaránt áldoztak a királyi élvezeteknek.

Egy mozdulattal lekeverték az acidot, és kristálygömb kezdte szórni szilánkokra tört fényét a terem vendégeire. Irokéz tollas süvegekben pompázó, berlini néger dobosok melegítették elő a talajt, majd embermagasságú, piton hosszúságú arany paravánt hozva magukkal, bevonultak a manökenek. Beletekeredtek, kifordultak belőle, megmutatták magukat, elrejtőztek.

Magas, filigrán lányok, gránátalma- és szilvamellekkel, magas, csontos fiúk, szívós inakkal. És magukon viselték, amit mások belül hordanak: a csontvázukat. Mert a Mester nem öltöztet, hanem, éppen ellenkezőleg: azt szabja rád, amit kivesz belőled. A lelked húsát, a szíved csontozatát. Az ő kreációi nem sokszorosíthatók, nem készülhetnek belőle luxus- és konfekciós modellek – itt minden az, ami. "Egyszeri" és "megismételhetetlen", mint a holdtölte és holdfogyatkozás.

Rugalmas aranylemezek hajlékony páncélja, ezüst tallérok és csillagok, fémgyöngyök és karácsonyi strasszok füzérei fedik a női testeket. Egyiket fekete szőrmuff öleli át, vállától a lába közéig. Hevederek, szíjak szigorú hálója, karika, szarv, íj formáját stilizáló ékszerruhák. Hátul lehúzott zipzárú, vörös brokát nagyestélyi. A legendás "colstok-kollekció" egy pompás darabja, ami "kinyitva" megközelíthetetlenné teszi viselőjét. Csomózott ezüst kígyók fürtje egy ölben. A fiúk, szinte érintetlenül: fémszínű, passzos cicanadrágban, a vállukat fedő, kevéske tüllel. Egy testes, félmeztelen, bugyogós alak, tar koponyáját teljesen elborító tükörcserepekkel. Keleti varázs: háremhölgyek, palotafiúk és eunuch őrük. Valami ismeretlen, egzotikus mese hősei, ami borzongató élményt kínál.

A dobok megőrülnek, a modellek szétszaggatják a paravánt. Táncolnak, maguk közé csábítják szégyenlős nézőiket. És, mikor ellepi őket a tömeg, észrevétlenül kiszöknek. Kint már nem ugyanaz a világ.

* Sziget Fesztivál, 2001.


KIRÁLY TAMÁS: OUT OF THE BOX C. ÉLETMŰ-KIÁLLÍTÁSA A LUDWIG MÚZEUMBAN (SZEPTEMBER 15-IG) KURÁTOR: TÍMÁR KATALIN.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés