2021. 02. 06.
Haláltánc haladóknak
Jahoda Sándor írása Barna Róbert: fekvő nyolcas című verskötetéről
Tartalom értékelése (6 vélemény alapján):
Haláltánc haladóknak

Még ha csak egy álmodó álmainak szereplői is vagyunk csupán, ez a nemlétezés megismételhetetlen, egyedi kaland a számunkra – és legtöbb esetben –, foggal-körömmel ragaszkodunk hozzá; nem akarunk kilépni, felébredni belőle. Hiszen ki tudja: hátha ezen a nemlétezőn túl, kívül, nem vár ránk senki és semmi. Eszembe jut egy ókori görög filozófus esete, aki mielőtt meghalt, ezt mondta kétségbeesett tanítványainak: „Ti csak itt fecsegtek mindenfélét arról, ami – szerintetek – odaát van. Én viszont hamarosan megtudom.” Barnánál: „(…) te álomból vagy / és álom is maradsz / míg én már a felébredés felé megyek”.

Barna Róbert, legújabb verseskötetében, ami a Mersz-könyvek sorozatában jelent meg idén, ezt a témát járja körül (pontosabban: -meg), igen sajátos módon. Ez a kötet a halálról szól, tehát az életről. A búcsúzásról, a megérkezésről. A szerkesztő – Marton László Távolodó – nagyon szépen tagolta a művet; úgy, hogy akár, mint egy regényt is olvashatjuk; elejétől a végéig. A kötet nyolc ciklusból áll, sorrendben: elszállás; átszállás; találkozás; leülés; jelentkezés; kibukás; fékezés és megérkezés. Pontosan leköveti azt az „utat”, amit mindnyájunknak meg kell járnunk. De aztán következik a nem-várt meglepetés! A kötet legvégén, az utolsó versben (Próbálom elérni) megjelenik az, amire nem számítottunk. Ez olyan, mintha két versről lenne szó, melyek párhuzamosan mennek; az egyik metafizika síkon halad, míg a másik… egy úgynevezett ujjazásos módszer keltette női orgazmusról szól – és ebben, mondhatni csúcsosodik ki a kötet egésze. Aztán az utolsó szó, és egyben a költői kérdés feltevése: „elértem?” Szerintünk: igen.

Mert sok mindent elért Barna Róbert, ezzel a kötetével. Ha úgy vesszük szomorú, sőt halálos az alaphangulat. De rengeteg dolog történik itt. A halálfélelemmel szembeni fegyver: az irónia, önirónia. Ezzel veszi fel a küzdelmet az erősebbik féllel szemben. Az egész kötet alapgondolata: szeretnék még élni, de nem lehet. Ugye, biológia törvényszerűség, hogy minden élőlény szívesen burjánozná tele a világegyetemet, míg aztán szabályosan eltömné az életlehetőségeket, a robbanás legvégső határáig – hiszen ez is a génekben van –, ám ezt nem tehetjük. Itt van az idő, mint korlát, és itt van a halál. Ám: „nekem az elérhetetlen kell / az öröklétmámor / ennél kevesebb nekem már kevés”. És ki ne szeretne folytatódni?

Aki nevet, az kevésbé fél. Ez a kötet írójára, és persze az olvasóira is érvényes. És minél többen olvassák e művet, annál többen fognak nevetni. Vannak, akik elvesztették a nevetésre való képességüket. Ők menthetetlennek tűnnek a szememben. Ők a katarzist sem képesek átélni, megélni. Barna Róbert kísérleteket tett és tesz helyrehozni a „helyrehozhatatlant”. Minden művével közelebb hoz minket az elfogadáshoz. „mintha örökké tartana/ ez a melódia / ne hagyd abba – / dúdolom magamban / és belefeledkezem / a befejezhetetlenbe”. Talán könnyebb lesz nekünk is meghalnunk.

Védőangyal (ki tudja, honnét, mikor és kinek?)

A borítót és a kötetet szépen, színesen illusztrálják Róbert saját kollázsképei. Ő nem kezdő a képzőművészeti „szakmában” sem. Több kiállítása is volt. A végén a bemutatkozó szövegben ez áll: „1942-ben születtem Budapesten. Angyalföld a szűkebb hazám, ezért nem csoda, hogy angyal vagyok.” Angyalok persze sűrűn rajzottak már a költő előző kötetében, a 77 címűben is. Ez nem lehet véletlen. Hiszen, mint tudjuk, véletlenek nincsenek. Az angyalok – mondhatni – Barna liblingjei. Egyszerre hisz és kételkedik bennük – és ugyanakkor fél is tőlük. „talán az angyalok vágják le / a homokzsákokat / a mellkas / kosaráról”; „ez lenne a zuhanás?”

Az elszállás és a zuhanás mintha egy haláltánc koreográfiája lenne. Persze, haladóknak. Filozófiai, lelki-szellemi-mentális mozdulatokkal jár ez; tánclépésekkel. Ezt a táncot mindannyian megjárjuk. Barna Róbert előre edzette magát. És mintha már felkészültebb lenne. Művészileg, versben.

Aki garantáltan repkedni szeretne, vagy egyszerűen csak elszállni, annak bátran ajánlani tudom ezt a könyvet. A kötet, véleményem szerint: haláli jó. És hogy mi történik majd a vele, mármint a kötet sorsával? Ha a lélek már száll „föl, föl a sötétkékbe”, csak Isten tudja.

És az Utókor, a művészet és az irodalom ítélőszéke.

Barna Róbert: fekvő nyolcas (tetőlap)


A SZERZŐRŐL/TŐL

„1942-ben születtem Budapesten. Angyalföld a szűkebb hazám, ezért nem csoda, hogy angyal vagyok. Életem során sok minden voltam. Elektroműszerész, kocsikísérő, anyagbeszerző, raktáros, újítási felelős, könyvtáros és még gimnáziumi tanár is. Meg avantgárd dramaturg, színész és performer, kollázs-készítő képzőművész, költő, dráma- és prózakötetek írója. És ki tudja, hogy még mi? Kiállításaim voltak Budapesten, Sopronban, Prágában, Montreálban. Az Író iskolám, alkotóírás technikája címmel, az első volt Magyarországon. Egyfelvonásosaimat független színház játszotta, azután folyóiratban tárgyiasultak és az Írószövetségben olvasták fel őket. (Azóta is hálás vagyok Hubay Miklósnak és Major Tamásnak.) Néhány éve a Szépírók Társaságának tagja vagyok. Köteteim: Fosztóképző (Papirusz Duola Kiadó, 2010), Világhbajnok (Hungarovox Kiadó, 2015), 77 (Bada Dada Alapítvány, Mersz könyvek 9, 2019)”


MERSZ KÖNYVEK

(100 számozott és aláírt példányban)

Szerkesztők: Falcsik Mari, Triceps, Rőczei György

01 Triceps: Semmikor (2017, éhezőművész-versek) ELKELT

02 Kecskés Péter: Fénypillérek (2017, válogatott versek)

03 Nagy Zopán: Füzet (2017, válogatott rajzolatok, írás-képek) ELKELT

04 Falcsik Mari: Valami üvegen át (2017, esedékversek / 2. kiadás)

05 Bada Dada: Őszinte gyöngyszemek (2018, összegyűjtött versek 1. / 2. kiadás)

06 Ferdinánd Zoltán – Nagy M. Hedvig: Feles (2018, kisprózák és fotók)

07 Nagy Zopán: Füzet 0.2 (2018, válogatott rajzolatok, írás-képek 2)

08 Horváth Eve: Konzol (2019, versek) ELKELT

09 Barna Róbert: 77 (2019, versek) ELKELT

10 Bartha György: Szemek (2019, új versek)

11 Rőczei György: RATAT A TATA (2020, képes és hangos könyv)

12 Kecskés Péter: Felfénylések (2020, új versek)

13. Barna Róbert: fekvő nyolcas (2021, új versek)

Megrendelhetők a FB Dada Bazaar oldalon. 3e Ft/db

KLIKK A LINKRE:-)


 


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés