2020. 04. 02.
ISTEN ÓVJA A SZERZŐT!
Széljegyzet Horváth Eve élet/rajzához
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
ISTEN ÓVJA A SZERZŐT!

Felhívott valaki hétfőn reggel 7,20-kor. Ismeretlen szám, reszelős férfihang. Igen? – kérdeztem. Uram, én nyolcvanhárom éves vagyok, és vidékről autóztam be a városba. Itt állok a kiadó címe előtt – mondta. Igen? – kérdeztem, – Milyen kiadó előtt? Rövid szünet nélkül: Én az Éva könyvét akarom megvenni, olvastam a Népszabadságban a cikket, itt vagyok, hoztam a pénzt. Agyszúrásos felébredés. Hol áll? – kérdeztem. A Csobánc utcában, egy barna vasajtó előtt – válaszolta. Nincs ott senki, ne várjon. A kötet száz példányban jelent meg, és rögtön elfogyott – egy rajongó, gondoltam. Biztos van még belőle, mindig hazudnak, akkor megyek a kiadóhoz, valami Dada Alapítvány, itt a címe – mérgelődött. Jósten, ez be fog nyomulni a lakásunkba. ÉN vagyok a kiadó, uram, nincs kötet – mondtam reményt vesztetten. Maga inkompetens! – dühöngött és letette. Nem tudja a kapukódot, faszom.

Pár nap múlva érkezett egy e-mail a Népszavától. Brigitta, a drága irodavezető küldte: Kedves László! Továbbítok egy olvasói megkeresést egy Önök által kiadott könyvvel kapcsolatban. Kérem, segítsen a levélírónak. Mellékelte szkennelve. Írtam neki: Hát, az öreg nem komplett. Én kérek elnézést. Nem lennék Bukowski, gondoltam. Köszönöm, akkor nem foglalkozom vele – válaszolt lakonikusan. Ezt megúsztuk.

Nagy Sándor (Dunavarsány) levele-1

Nagy Sándor (Dunavarsány) levele-2

LAKÓTELEPI JELENÉSEK 2.

hagymalevest főzök egyre retróbb ez a konyha
felvágtam az életemet apró darabokra
odaégett a fele de elnyomjuk a borssal
mint bomló házasságot egy szidható anyóssal
még csak harminc vagyok ugyan de már az edények
kopottak és meguntak mint ikeás remények
csapot háromszor cseréltem a szerelmet többször
tucat lyuk is van a falon félrevert szögektől
a mosatlanok savanyúan néznek rám megint
ó reszkessetek betörők mert megöltem kevint
súrolószerrel itattam hypoval a srácot
nektek pedig drága panelprogramot kínálok
sok a morzsa lenn a földön majd a kutya föleszi
reszelem a teliholdat édes lábszag övezi
zsemlekockát is pirítok kanalat görbítgetek
fuldokolnak tányéromban strandoló szívbetegek

Horváth Eve: Kötetbemutató (Mersz Klub, 2019)

Horváth Eve: Konzol c. verskötete ’19-ben jelent meg, a Mersz Könyvek 8. példánya, Syporca Whandal illusztrációival. Szerkesztette Falcsik Mari, grafikai kinézete Rőczei György. Hárdkór költészet. Nemfáj, mint a neutronbomba. És, VALÓBAN sec perc alatt szétkapkodták. Nézem most a polcot, már a „kiadónak” sincs belőle... Hja, eh, aha. A nagyság átka. Jöhet a Magvető.

Rőczei György: Eve dalandzsa (1916/2019. február 8.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés